ro   ru   en
+ 373 684 01 271
mediez.eu@gmail.com
-          Ce este medierea?
Medierea este o formă alternativă de apărare extrajudiciară cu caracter benevol şi bilateral, care are drept scop soluţionarea litigiului apărut între părţi, cu ajutorul unei terţe persoane, care, trebuie să adopte o poziţie de neutralitate şi imparţialitate, să aibă calificarea şi competenţa necesară, care va asista părţile întru convenirea la un consens, fiind protejată de condiţiile confidenţialităţii.
 
-          Cine poate apela la mediere?
Părţi a procesului de mediere pot fi: persoana fizică sau juridică, inclusiv autoritate publică, care îşi exprimă acordul de a soluţiona un litigiu prin mediere.
Astfel, acestea pot recurge la mediere benevol, inclusiv după pornirea unui proces în instanţa judecătorească sau arbitrală, în orice fază a acestuia, convenind să soluţioneze, pe această cale, orice conflict în materie civilă, comercială, de familie, contravenţională, penală, precum şi în alte materii.
 
-          Cine este mediatorul?
Terţă persoană specializată, care în condiţii de neutralitate, confidenţialitate, imparţialitate şi avînd liberul consimţămînt al părţilor ajută la soluţionarea/rezolvarea conflictelor prin mediere în vederea obţinerii unei soluţii reciproc convenabile, eficiente şi durabile pentru părţi.
Mediatorii Vă ajută să vorbiţi despre conflictul dumneavoastră şi să găsiţi o înţelegere care să satisfacă nevoile tuturor părţilor. Mai întâi, mediatorii prezintă procedura de mediere şi răspund la întrebările dumneavoastră. După aceea, fiecare participant la procedura de mediere are oportunitatea de a-şi expune cazul. Mediatorii nu decid cu privire la cine are dreptate, nu judecă ce s-a întâmplat şi nu caută vinovaţi. Ei ajută participanţii să discute deschis problemele şi să-şi identifice soluţii durabile. În final, mediatorii vor ajuta părţile să scrie înţelegerea la care au ajuns.
 
-          De ce medierea?
  • Mai rapid;
  • confidenţialitate garantată;
  • rezolvarea Vă aparţine;
  • costuri mai mici;
Informarea cu privire la mediere contribuie la crearea unei culturi a solutionării pe cale amiabilă a disputelor, cu consecinţe benefice pentru societate. Este important ca părţile, în primul rînd, să decidă calea prin care doresc să soluţioneze disputa lor - în instanţă sau amiabil.
 
-          Cînd se poate ajunge la mediere?
Nu toate disputele duc automat la procesul de mediere. Factori ce țin de părțile implicate determină momentul în care se va ajunge la mediere. Dacă părțile implicate nu sunt pregătite pentru acest moment, medierea nu poate avea loc. Dacă medierea are loc fără acordul uneia dintre părțile implicate, procesul nu va fi recunoscut, pentru că una dintre legile de bază este că acesta să nu se desfășoare fără consimțământul tuturor.
 
-          Medierea are sens?
În timpul medierii, Dvs deţineţi controlul şi luaţi singur deciziile, iar soluţiile sunt date de persoanele asupra cărora acţionează consecinţele. Mediatorii nu îşi impun propriile păreri sau soluţii. Participanţii participă la mediere doar dacă doresc şi pot încheia medierea în orice moment. Sesiunile de mediere nu sunt publice şi nu poate fi dezvăluit nimic din ceea ce se spune în timpul medierii. Notiţele pe care mediatorul le ia în timpul discuţiilor, sunt distruse în prezenţa părţilor la finalul procedurii de mediere. Părţile din conflict nu sunt adversari, deoarece în timpul medierii, acestea se concentrează împreună spre o soluţie unanim acceptată. Procedura de mediere se desfăşoară în condiţii de respect reciproc şi ajută oamenii să îşi refacă, dar şi să îşi continue relaţiile bune din trecut. Chiar dacă aţi încercat să Vă rezolvaţi disputa şi nu aţi avut succes, încercaţi medierea.
 
-          Cît durează procedura de mediere?
Procedura de mediere nu are o durată prestabilită. Totuşi, aceasta ar putea dura aproximativ  două ore, însă de comun acord cu părţile, se poate conveni şi altfel.

 

În numeroase situaţii, medierea se finalizează în cel mult trei şedinţe de mediere.