ro   ru   en
+ 373 684 01 271
mediez.eu@gmail.com
Medierea familială reprezintă o modalitate de rezolvare a problemelor care decurg din relaţiile familiale.
Astfel, pentru ca procesul de mediere a conflictelor intrafamilale să fie eficient este necesar ca mediatorul să cunoască cauzele care pot provoca conflictul din interiorul familiei, cât şi consecinţele acestuia asupra tuturor membrilor acesteia.
Cele mai răspîndite probleme care necesită a fi discutate în cadrul medierii familiale sunt: neînţelegerile dintre soţi, partajarea averii, divorţul, custodia pentru copii, sprijinul financiar ş.a. Aceste neînţelegeri rezultă din lipsa unui compromis între  parteneri, dorinţa de impunere a unei opinii sau unui scop celuilalt partener...
Aşadar, în opinia experţilor din domeniul psihologiei motivele care duc la apariţia disputelor ar fi: lipsa comunicării, tendinţa de dominare, egoismul, deprinderi de viaţă negative...
Juriştii văd următoarele cauze: lipsurile financiare, abuzul de alcool...
Experţii din domeniul  asistenţei sociale evidenţiază cauze ce ţin de  problemele sărăciei, şomajul, modele diferite de convieţuire, care au existat în familiile de origine a soţilor.
Preoţii menţionează drept cauze principale ale disoluţiei familiale: imoralitatea, lipsa educaţiei moral-spirituale...
Toate cele indicate mai sus trebuie avute în vedere pentru a contribui la gasirea unor compromisuri și soluții.
Avantajele medierii familiale. Medierea familială încurajează luarea deciziilor de comun acord şi controlul asupra acestora, spre deosebire de hotărîrea impusă de instanţa de judecată. Medierea familială are ca scop îmbunătărirea comunicării, reducerea stresului şi supărării, iar problemele pot fi rezolvate mai rapid şi eficient.
Procesul de mediere. În linii generale, la prima întîlnire Vă puteţi prezenta singur sau cu partenerul, unde se va discuta despre problemele referitoare la cazul Dvs. După care se va stabili un grafic al şedinţelor şi costurile, dacă ambele părţi sunt de acord şi acceptă medierea. Numărul şedinţelor depinde de complexitatea problemei şi de dorinţa părţilor de a identifica soluțiipentru problema lor.
Astfel, la medierea familială se poate apela:
  • înainte de începerea procesului de divorţ;
  • în timpul divorţului;
  • după divorţ, în cazul în care este necesară revizuirea înţelegerilor precedente.